Ако имам силна остра болка значи ли че имам пулпит?

В повечето случи – да. Особено ако болката е вечерна и не се повлиява от болкоуспокояващи.


Пулпитолечение се налага когато зъба е толкова разрушен в дълбочина, че микроби и техните токсини достигат до нерва (зъбната пулпа). След обезболяване се почиства механично и химично възпаленото канално съдържимо (в корените на зъбите има каналчета, а в тях артерия вена и нерв), т. нар. вадене на нерв. Когато каналчетата са чисти и сухи, те се запълват херметично с материали, които са био съвместими и рентгено контрастни, тоест виждат се на рентгенова снимка. Това е важно за да може да се контролира чрез рентгенография качеството на лечението. Съвременното лечение на пулпит се провежда в едно посещение. Ние работим с никел титаниеви машинни канални инструменти. Машинната обработка осигурява перфекто почистване. Тези инструменти могат да се огъват по формата на извитите коренови канали. Така се отсранява инфекцията до края на каналчето. Ако се работи със стандартни негъвкави инструменти (с които се е работило в миналото), извитата част на кореновият канал остава непочистена. Това води до образуване на гранулом (гнойна торбичка на върха на корена). Такъв зъб се лекува трудно и често се стига до ваденето му. Пациентът обаче няма никаква болка и не подозира за проваленото кореново лечение. Проблема се открива случайно при рентгенова снимка. Грануломите обаче са депо на микроби и токсини, които по кръвен път увреждат сърцето, бъбреците и ставите. Важно е и запълването на кореновите канали. В дентален център Dreamdent разполагаме с апаратура за топла кондензация на гутаперча, което е златен стандарт като най-добър начин за херметизиране на ендодонтското пространство и на недопускане на микроби в кореновите канали. Много е важен контрола на каналолечението. Установява се с апекс локатор и цифрова рентгенография с които задължително завършваме лечението.

Ако имам силна остра болка значи ли че имам пулпит?
Други полезни статии
Кои пломби са най-добри?

Кои пломби са най-добри?

Преценката на лекаря каква пломба ще постави е от ключово значение и това винаги е индивидуално. Във фронта изработваме високо естетични възстановявания, във дъвкателната област

Каква е разликата между инлей и пломба?

Каква е разликата между инлей и пломба?

Инлеите представляват пломби които се изработват в лаборатория след което се поставят в устата на пациента. Могат да бъдат изработени от керамика, фотополимер, злато и

защо ми се рушат зъбите

Защо ми се рушат зъбите?

Обикновено се чупят зъби които вече имат пломби или по-големи кариеси, изключително рядко здрави зъби. За да се педотврати този проблем се правят щифтови изграждания.

зъбни импланти Плевен

Импланти

След завършване на скелетното развитие, тоест след 18 годишна възраст могат да бъдат поставяни импланти. Горна възрастова граница няма.