blank
естетична стоматология Плевен
blank

естетична стоматология

Керамични и циркониеви зъбни коронки

Керамични и циркониеви зъбни коронки - кое е подходящо за мен?

 • Циркониеви коронки.

 • Изцяло керамични коронки.

 

Строго индивидуално е и клинициста преценява кой е най-добрият вариант за съответния зъб.

Когато зъбите са силно разрушени, имат големи или няколко пломби, които заемат по-голямата част от зъба възстановяването на естетиката и дъвкателната функция се извършва със зъбни коронки. Металокерамичните коронки са здрави и издръжливи на износване. При тях е оптимално съотношението на цена и естетика. Проблема при тях е, че металната основа, която е покрита с керамика може да даде сивкав оттенък на границата с венеца. Друг основен недостатък свързан с естетиката е, че металокерамичните коронки са непропускливи за светлината, така зъбът изглежда изкуствен.

Изцяло керамични зъбни коронки – предпочитани са за възстановявания на предни зъби поради отличната им естетика и максимално естествена визия. Те пропускат светлината и така зъбите изглеждат витални (като живи). В дентална клиника Dreamdent се изработват порцеланови коронки от IPS e.max керамика, които се фиксират адхезивно (със специални лепила).

Циркониеви коронки – притежават много добра естетика и здравина. Циркониевите коронки се прилагат в цялото съзъбие (при предни и задни зъби). Те са два вида:

 • изработени изцяло от циркониев диоксид (фул контур) – обикновено за възстановявания на дъвкателни зъби.
 • цирконий – керамични зъбни коронки – те се изработват от циркониево кепе върху което се нанася слой керамика за още по-добра естетика. Такива коронки поставяме в естетичната (видимата) зона на съзъбието. Циркониевите коронки са пропоскливи за светлината и това определя естествената им визия. Те са здрави и от циркониев диоксид могат да се изработят малки зъбни мостове.

Фасети

фасети

– Порцеланови фасети

– Бондинг (фотополимерни фасети)

 

В кои случаи са подходящи фасетите?

 • могат да коригират оцветявания на зъбите
 • при малки отчупвания на зъбите
 • при разстояния между зъбите
 • при нужда от леки корекции в подредбата на зъбите

 

Какво представляват порцелановите фасети и какви са предимствата им?

Представляват тънки порцеланови покрития на видимата част (външната) на предни зъби с цел да възстановят загубената форма и естетика. Изработват се в зъботехническа лаборатория от специална керамика, което гарантира отлични резултати.

 

Какви са етапите на изработка на порцелановите фасети?

 1. Планиране и коментиране на желаната форма, големина и цвят на бъдещите възстановявания.
 2. Подготовка на зъбите – отнема се от зъбите минимално в границите на емайла.
 3. Вземане на отпечатъци.
 4. Подготовка и залепване на временни фасети.
 5. Залепване на постоянните порцеланови фасети.
 
 

Кога фасетите не са подходящи за подобряване на естетиката?

 1. Парафункции – бруксизъм (скърцане със зъби) – в този случай лечението се провежда със зъбни коронки.
 2. Проблемна захапка.
 3. Много разрушени зъби, умъртвени зъби, с множество пломби – препоръчва се изработване на зъбнни коронки.

Какво е бондинг?

бондинг

Бондингът е естетична реставрация на зъбите, при която с помощта на висококачествени фотополимери и бондове (лепила) се постига подобряване визията на зъбите. Чрез бондинга може да се коригира формата на зъбите, да се затворят разстояния между зъбите, да се заличат неравности по повърхността им, флурозни (бели или жълти) петна, оцветявания след кореново лечение.

 

Какви са предимствата на бондинга?

 • минимално изпиляване.
 • достъпна цена.
 • изпълнява се в едно посещение в кабинета.
 • лесна поправка при промяна на цвета или счупвания.

 

Какви са недостатъците?

 • по-малка здравина в сравнение с порцелановите фасети.
 • промяна на цвета и блясъка в течение на времето.

Какво представлява избелването?

избелване на зъби

Преди да се предприеме избелване задължително се извършва клинична орална хигиена – отстраняване на зъбен камък и налепи. Процедурата е свързана с нанасяне на кислород съдържащ гел (водороден пероксид или карбамиден пероксид) в различна концентрация. За поддържане на резултата може да се продължи с нанасяне на избелващ гел в специални шини в домашни условия под контрол на лекуващия дентален лекар.


Опасно ли е за зъбите?

Избелването не уврежда зъбите, ако се провежда под контрол на стоматолог. Задължително е да няма нелекувани кариеси. Противопоказание е ако пациента злоупотребява с напитки с киселинно съдържание като кока кола например.


Гарантиран ли е ефекта?

В каква степен ще се повлиаят зъбите на избелване зависи от първоначалният им цвят – жълтеникав, сивкав, петна от антибиотици или флуор. Ефект винаги има и той се оценява с мостри на различни нюанси на бялото преди и след процедурата. Ако има единични зъби с по-тъмен цвят от останалите (някои мъртви зъби) те няма да се повлиаят с външно избелване. Тогава се прилага ендугенно избелване – във вътрешността на зъба се поставя гел неколкократно до постигане на желаният резултат. За дълготраен ефект има значение поддържането на отлична хигиена и ограничаване приема на храни и напитки, които могат да повлиаят цвета на зъбите – кафе, цигари, червено вино, боровинки и други. Добър хигиенен навик е да изплакнете устата след приема на такива храни с вода.