blank
ПАРОДОНТОЛОГИЯ Плевен
пародонтология Плевен

ПАРОДОНТОЛОГИЯ

При възпалителни заболявания на венците се прилага пародонтално лечение.

Кога имаме пародонтален проблем?

  • при кървене на венците
  • при разстояние между зъбите, които не са съществували преди години
  • зъбите изглеждат удължени, оголени
  • стават по-чувствителни на сладко, студено, кисело и при четкане

При наслояване на зъбен камък и налепи върху зъбите те губят естествената си гладкост и белота. Това обаче води не само до козметичен проблем. Неравностите на зъбната повърхност създават отлични условия за задържането на микроби и зъбна плака, а те водят до възпаление на венците – гингивит. Венците започват да кървят. Образуват се венечни джобчета, в които допълнително се задържат още повече микроби, и така докато се образуват костни джобове – пародонтит. Следващото усложнение, ако не се вземат мерки, е разклащане на зъбите и загубата им. Най-често зъбен камък се образува на предните зъби в областта откъм езика.


За лечение на тези заболявания прилагаме процедури по отстраняване на зъбния камък, закрит и открит кюретаж. В по-тежки случаи GBR и GTR – тъканни и костни регеративни терапии.


Оставен без лечение пародонтитът влияе върху целият организъм напр. върху сърдечно съдовите заболявания и диабета. По тази причина е много важно провеждането на специална диагностика и на целенасочена терапия.